Ravintoa sielulle ja ruumiille

29.06.2019

Kymmenen ajohaluja puhkuvaa Kinkkua ilmaantui Riihimäen tapaamispaikalle tuulisena kesäkuun lauantaina. Kun unisemmatkin olivat saaneet kupin kahvia, suuntasi letka kauniissa jonomuodostelmassa kohti Sastamalaa. 

Matkalla poikettiin Humppilan Hanxissa hakemassa täydennystä varusteisiin, ja samalla verryteltiin vähän puutuneita niveliä - ja kielenkantoja. Pian joukko kurvasikin jo Tyrvään kirkon parkkipaikalle, jossa ihasteltiin ensimmäisenä kauniita maisemia. Keskiaikainen kivikirkko sijaitsee Rautaveden rannalla ja paikka kuuluu Suomen kansallismaisemiin.

Tyrvään vanha kirkko on tullut useimmille tutuksi vuonna 1997 tehdystä tuhopoltosta, joka tuhosi kirkon sisätilat kokonaan. Tuhopolton jälkeen kirkon sisätilat rakennettiin uudelleen talkoovoimin. Erityisesti Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen maalaukset uudessa sisustuksessa ovat herättäneet paljon huomiota. Ja ansaitusti. (Lisää kuvia kuvagalleriassa.)

Maalaukset olivat kauniita, herkkiä ja voimakkaita yhtä aikaa. Opas kertoi kirkon seikkaperäisesti kirkon uudelleenrakennuksesta, jossa tarvittiin paljon tietotaitoa, jotta kirkon rakenteet ja maalaukset  palautettua alkuperäiseen tunnelmaan. Opas kertoi, että keräysten ja lahjoitusten avulla kaikkiaan noin 1 200 hengen suuruinen talkooväki rakensi kirkon uudelleen kuudessa vuodessa. 

Vuokko ja Marru kalojen hoidettavana.
Vuokko ja Marru kalojen hoidettavana.

Hengen ravintoa nautittuamme, oli tullut aika ruumiin ravinnolle. Niinpä seuraavaksi suuntasimmekin Huittisiin lounaspöydän ääreen. 

Vatsojen täyttämisen jälkeen oli vielä aika helliä kroppaa toisellakin tavalla; päädyimme nimittäin testaamaan, miltä tuntuu Kala-Spa eli jalkahoitoon, jossa työn tekevät pikkuruiset kalat. Kalapedikyyri aiheutti ainakin kiljahduksia ja hihitystä, sillä useimpien mielestä kalojen kiertely varpeiden ympärillä lähinnä kutitti. Ajoretken jälkeen selviääkin, onko hoidettujen jalat yhtä pehmeät kuin vauvan peppu. Ehkä myös kuulemme, selvisivätkö kalat hengissä ajosaappaissa hautuneiden jalkojen hoitamisesta... 

Paluumatka oli luvalla sanoen hieman uuvuttava, sillä tie Huittisista Riihimäkeen oli puuduttavan suora. Riihimäen huoltoaseman pihassa nähtiinkin mm. flossausta ja kaikenlaista kankkujen vetreytystä Kinkkujen tapaan. 

Kiitos Vuokolle retken vetämisestä!